Sidor

söndag 13 november 2011

Tårta

Ett första försök till en allergivänlig tårta. Dagen efter den gjordes var den lite torr och stabbig men efter några dagar hade den hunnit bli saftig och ganska god. Ska prova nästa gång med en annan botten.

Tårtbotten

1 dl socker
1 1/2 dl maizena majsstärkelse
1/2 dl finmalt majsmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
Blanda de torra ingridienserna. Rör därefter i:
1 1/2 dl risdryck
2 msk neutral olja

Blanda allt till en klumpfri smet. Låt vila 5 minuter. Olja och mjöla (potatismjöl) en springform och häll upp smeten i. Grädda nederst i ugnen, 175 grader i 15 minuter.

Gör detta recept gånger antal bottnar du behöver.

Fyllning 1 - jordgubbsmousse

2 blad gelatin
1,75 dl socker
1 dl vatten
5 dl bär
rivet skal av knappt 1/2 citron
0,75 dl kokosmjölk

Mosa bären och gör till en puré. Blanda purén med citronskalet. Se till att både puré och kokosmjölk är rumstempererad.

Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter. Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka 5 minuter. Ta upp gelatinbladen och lägg den i en skål. Häll över sockerlagen. Vispa med elvisp 5-10 minuter på högsta effekt så det blir ett vitt, fluffigt, marängliknande smed. Vänd med slev försiktigt ner purén i sockersmeten och tillsätt kokosmjölken.

Fyllning 2 - vaniljkräm

Pensla tårtbottnarna med saft innan du lägger på fyllningarna.

Uppepå tårtan la ja smörkräm och marsmallowsfontant

Smörkrämet blev inte så bra. Ska testa ett annat recept nästa gång.

Marshmallowsfondant

200 gram mashmallows
2 msk vatten
500 gram florsocker + till utbakning

Olja en glasskål, lägg i mashmallows och vatten och kör 30 sekunder i micron. Rör om och kör ytterligare 30 sekunder. Upprepa till all mashmallows har smällt. Oja en bunke och häll i ca 400 gram florsocker. Gör en grop i mitten och häll i mashmallowsblandningen. Blanda väl med slev och tillsätt de resterande 100 grammen. Tack upp degen och knåda på bakbord pudrat med florsocker. Tillsätt den färg du vill ha och ev mer florsocker. Låt stå minst över natten i kyl. Degen håller ca 3 veckor i kylskåp. Ta ut degen en stund innan du ska kavla. Kavla den på bakbord pudrat med florsocker till önskad storlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar