Sidor

fredag 20 april 2012

Chokladbullar





50 gram jäst
200 gram mjölkfritt margarin
5 dl risdryck
2 tsk kardemumma
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
0,5 msk fiberhusk
12-13 dl glutenfritt mjöl
(jag använde 1 dl rismjöl, 1 dl potatismjöl, 1,5 dl mandelmjöl, 9 dl lailas lailas gula)

Fyllning
125 gram mjölkfritt margarin
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker

100 gram mörk choklad

Chokladglasyr 
Florsocker
Vatten
Kakao

Smällt margarinet i en kastrull, tillsätt risdryck och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke eller i en köksmaskin. Häll över en del av degvätskan och blanda så att jästen löser sig. Häll i resten av degvätskan.

Blanda i kardemumma, socker, salt och fiberhusk. Blanda sist i mjölet. Jag tycker det blir godast att blanda olika sorters mjöl, men det går även bra att bara använda Lailas gula eller annan glutenfri mjölmix. Häll i mjölet, lite i taget. Degen ska vara ganska lös men inte smetig. Låt jäsa 30-40 minuter.

Under tiden degen jäser vispar du ihop alla ingredienserna till fyllningen förutom den mörka chokladen. Den mörka chokladen hackas.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen lätt. Degen ska vara lätt och smidig att arbeta med, du kan tillsätta mer mjöl om det behövs. Dela degen i två delar. Kavla ut degen till en fyrkant, det ska vara ganska tunt men inte så att degen går sönder. Bred ut chokladfyllningen och strö över den hackade chokladen. Rulla ihop degen från långsidan och skär dem i bitar som är ca 1 cm breda. Lägg bullarna i bullformar på en plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Pensla bullarna med risdryck, havredryck eller en blandning av risdryck/havredryck och smällt smör.
Grädda bullarna på 225 grader i ca 10 minuter.

Chokladglasyr
Jag gör chokladglasyr så det räcker till så många bullar vi ska äta för tillfället. Resten av bullarna fryser jag in utan glasyr. Häll florsocker i en bunke, ca 1 dl räcker till 5-6 bullar, blanda i kakao ca 1 msk till 1 dl florsocker. Häll i lite vatten, tänk på att det verkligen ska vara väldigt lite vatten. Börja med en matsked. Vispa kraftigt Är smeten torr så häll i lite mer vatten, är smeten för lös, häll i mer florsocker. Glasyren ska vara trögflytande när den är klar. Bred ut glasyren på bullarna och dekorera med strössel.

1 kommentar:

  1. Hej Sally, jag heter Mertz Laakso och skriver i Astma- och Allergiförbundets webbtidning om mat och allergier. www.matnyttig.se Jag skulle gärna komma i kontakt med dig, skicka ett mail till mig på mertz@digitaltidningar.se
    Mvh
    Mertz Laakso

    SvaraRadera