En blogg med recept för allergiker. Alla recept är utan sädesslag, ägg, mjölk, soja och baljväxtprotein
torsdag 17 maj 2012
Morotslimpa
Receptet på formbröd som jag la ut här på bloggen för någon vecka sedan tycker jag blev så bra. Därför ville jag nu testa att göra fler olika typer av bröd genom att använda samma recept. Den här gången testade jag med morot i brödet. Det blev riktigt saftigt och gott!
Receptet räcker till två stycken formbröd.
50 gram jäst
50 gram mjölkfritt margarin
8 dl risdryck
1,5 msk fiberhusk
2 dl finriven morot
1,5 tsk salt
0,5 dl flytande honung eller ljus sirap
ca 12 dl glutenfritt mjöl (jag använde 4 dl lailas gula, 2 dl mandelmjöl, 2 dl rismjöl, 2 dl majsmjöl och 2 dl potatismjöl, men det går att byta ut mjölet mot andra glutenfria mjöl)
Smällt margarinet i en kastrull. Tillsätt risdrycken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan. Rör till jästen har smällt. Häll över resten av degvätskan och blanda i fiberhusk. Låt svälla ca 5 minuter. Riv morötter och blanda i dem, salt och honung. Blanda sist i mjölet, lite i taget. Degen ska vara kladdig när den är klar. Häll i degen jämnt fördelat i två smorda eller bakplåtspappersklädda brödformar. Låt jäsa ca 45 minuter. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter i 200 grader.
Etiketter:
Bröd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej!
SvaraRaderaLåter görgott! Undrar om man kan ersätta risdrycken med mjölk eller vatten?
Tack på förhand!
/Mia
Det går nog jättebra att byta ut risdrycken både mot mjölk och vatten. Lycka till!
SvaraRaderaTack, då ska jag testa det! :)
Radera/Mia