Sidor

lördag 9 juni 2012

Tårta


Den här tårtan blev jättegod men tyvärr inte så snygg. Tårtbotten ramlade sönder när jag skar den och "grädden" blev alldeles för lös. Hade nog tårtbotten inne lite för länge i ugnen och den blev därför torr.

Tårtbotten gjorde jag efter det här receptet som jag har testat förut med bra resultat.

Jag gjorde chokladkräm som jag fyllde tårtan med. Receptet hittade jag på bloggen "bak och mat för alla". Fyllningen blev riktgt god och är en ny favorit.

Chokladkräm
5 dl florsocker
2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
200 gram mjölkfritt margarin
1 dl risdryck

Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker i en skål. Vispa det mjölkfria margarinet pösigt i en bunke. Vispa sedan ner florsockerblandningen och risdrycken, lite av varje, vispa slätt och ha i lite av varje igen. Upprepa till allt är nervispat i margarinet och du har en slät smet.




Jag försökte hitta ett alternativ till grädde att täcka tårtan med. Hittade recept på risgrädde på bloggen "utan allt". Jag tyckte det blev lite dålig smak på så nästa gång ska jag ha i lite mer socker och lite vaniljsocker också. Lägger in recept när jag testat mig fram till ett jag är nöjd med.


måndag 28 maj 2012

Rabarbersaft


Denna rabarbersaft är inte bara väldigt enkel att göra utan även väldigt god!

1 kilo skalade och rensade rabarber (ca 7-10 stänger)
4 dl vatten
5 dl socker
1 krm natriumbensoat

Skala och dela rabarberna. Lägg dem i en stor kastrull och häll över vattnet. Låt koka upp och koka på medelvärme i ca 10 minuter. Sila saften genom en silduk. Mät upp saften och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt 5 dl socker per liter saft. Låt saften koka upp så att sockret löser sig. Ta upp lite av den varma saften och rör ut natriumbensoatet i den. Tillsätt blandningen i kastrullen och rör försiktigt.

Försök att försiktigt ta bort eventuellt skum på saften.

Häll upp saften i rena, varma glasflaskor.

Förvara kallt.

torsdag 17 maj 2012

Morotslimpa



Receptet på formbröd som jag la ut här på bloggen för någon vecka sedan tycker jag blev så bra. Därför ville jag nu testa att göra fler olika typer av bröd genom att använda samma recept. Den här gången testade jag med morot i brödet. Det blev riktigt saftigt och gott!


Receptet räcker till två stycken formbröd.


50 gram jäst
50 gram mjölkfritt margarin
8 dl risdryck
1,5 msk fiberhusk
2 dl finriven morot
1,5 tsk salt
0,5 dl flytande honung eller ljus sirap
ca 12 dl glutenfritt mjöl (jag använde 4 dl lailas gula, 2 dl mandelmjöl, 2 dl rismjöl, 2 dl majsmjöl och 2 dl potatismjöl, men det går att byta ut mjölet mot andra glutenfria mjöl)


Smällt margarinet i en kastrull. Tillsätt risdrycken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan. Rör till jästen har smällt. Häll över resten av degvätskan och blanda i fiberhusk. Låt svälla ca 5 minuter. Riv morötter och blanda i dem, salt och honung. Blanda sist i mjölet, lite i taget. Degen ska vara kladdig när den är klar. Häll i degen jämnt fördelat i två smorda eller bakplåtspappersklädda brödformar. Låt jäsa ca 45 minuter. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter i 200 grader.

tisdag 15 maj 2012

Fredagsmys

När man är allergisk mot många olika livsmedel är det ganska svårt att hitta färdiga produkter att köpa i livsmedelsbutikerna. Snacks är en sådan sak som det oftast finns mycket tillsatser i och i de flesta snacks finns det mjölk i. Men OLW har faktiskt flera sorter som är utan mjölk, ägg, soja, baljväxtprotein och sädesslag. Jag gick igenom deras sida för att se vilka sorter Sally tål. Det fanns faktiskt ganska många:

Solos_SourOnion_FriMicropopcorn_originalsmak_lowlattsaltade_chips_300g_highSvenska_Naturchips_Lattsaltade_200gr_Jpg150dpiFavoritmix_Jpg150dpiGrill__Pepparchips_300gr_Jpg150dpiSkruvar_Lattsaltade_Jpg150dpiDill&Gräslök

söndag 13 maj 2012

Kärleksmums





Botten
6-7 dl mjöl (jag använde lailas gula, rismjöl och mandelmjöl men det går att byta mot andra glutenfria mjöler)
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
4 dl socker
2 dl olja, gärna rapsolja
4 dl rismjölk (går att byta mot vatten)

Glasyr
6 tsk vaniljsocker
6 msk olja, gärna rapsolja
6 msk kakao
6 msk kallt kaffe
6 dl florsocker

Kokos

Smörj en långpanna eller klä den med bakplåtspapper.

Börja med botten. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan olja och risdryck och vispa ihop allt till en jämn smet. Häll smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

När kakan har svalnat kan du börja med glasyren. Rör ihop vaniljsocker, olja, kakao och kaffe till en jämn smet. Tillsätt florsocker, lite i taget och vispa kraftigt. Glasyren ska få en konsistens som inte är för rinnande men ej heller för fast.

Bred ut glasyren över botten och strö över med kokos. Låt glasyren stelna lite och skär sedan kakan i rutor. Om du vill kan du först skära bort kanterna så blir rutorna snyggare.




lördag 5 maj 2012

Äppelkaka



3 st äpplen
125 gram mjölkfritt margarin
2 dl lailas gula
1 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
2,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
2,5 dl risdryck
kanel och socker att strö över

Dela äpplena på mitten och ta bort kärnhuset. Skiva äpplena.

Tärna margarinet och låt det stå framme en stund så det blir rumstempererat. Blanda alla torra ingredienser. (Mjölerna går att byta ut mot andra glutenfria mjöler som du tycker om och tål.) Häll i margarinet och risdrycken och vispa till en tjock jämn smet.

Smöra och mjöla en springform ca 22 cm i diameter. Bred ut smeten i formen. Lägg äpplena på smeten och tryck ner dem lite i smeten. Strö över kanel och socker. Grädda i ugnen ca 35-40 minuter i 200 grader. Ta ut kakan och kolla att den inte är kladdig i mitten.

Serveras gärna med någon vispgrädde som du tål eller lite glass. Men kakan är god att äta utan tillbehör också.

onsdag 2 maj 2012

Tacokrydda

Eftersom tacokrydda ofta innehåller glukossirap och annat skräp har vi börjat göra egen tacokrydda här hemma. Första gången blev vi riktigt förvånade över hur gott det blev, mycket godare än med köpt tacokrydda!

Receptet räcker till några stycken tacomiddagar. Hur många är beroende på hur stark köttfärs ni vill ha.

3 tsk salt
4 tsk chilipulver
4 tsk paprikapulver
1,5 tsk vitlökspulver
1,5 tsk lökpulver
2 tsk spiskummin
4 krm cayennpeppar


söndag 29 april 2012

Hallon- och chokladtårta



Jag gjorde en tårta i helgen. Var sugen på att testa en chokladtårtbotten eftersom båda mina barn älskar choklad. Tårtbotten blev riktigt bra! Hallonmousset däremot skar sig lite och blev klumpigt. Jag har gjort den här moussen tidigare och då har den blivit bra så därför lägger jag ändå ut receptet.


Tårtbotten
120 gram mjölkfritt margarin
2 dl rismjöl
1 dl socker
1,5 dl potatismjöl

1 dl kakao
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
5 msk äppelmos
1 dl varmt vatten



Smällt margarinet. Blanda alla torra ingredienser. (Jag hade inte rismjöl hemma så jag tog 1 dl lailas gula och 1 dl mandelmjöl istället för rismjölet.) Blanda i margarin, äppelmos och vatten. Vispa till en slät smet. Smöra och mjöla en liten springform (ca 22 cm i diameter). Häll smeten i formen och grädda i 35 minuter, 175 grader. Kolla med teststicka att kakan inte är kladdig i mitten.


Låt tårtbotten svalna och skär den i tre delar.


Hallonmousse 
Receptet på hallonmousse är ett något modifierat recept av "utan allt bloggens" björbärsmousse.


500 gram hallon
3 dl strösocker
2 dl vatten
6 blad gelatin
1,5 dl kokosmjölk 



Kokosmjölk och hallon ska vara rumstempererade.


Mixa hallonen och passera dem genom en sil. Jag tycker det är enklast att ta lite i taget och pressa genom silen och vart efter kasta det som inte går igenom silen.


Koka upp socker och vatten och låt koka 5 minuter. Under tiden lägger du gelatinblad i kallt vatten, låt ligga 5 minuter. Ta upp gelatinbladet och lägg i en skål, häll över sockerlösningen och börja vispa. Vispa kraftigt med elvisp 5-10 minuter. Smeten ska bli vit, fluffig och halvseg.


Vänd försiktigt ner de passerade hallonen. Det är viktigt att de är rumstempererade, annars kan moussen skikta sig. Vänd ner kokosmjölken, jag tog nästan bara den översta, tjocka delen av den skiktade kokosmjölken.


Ställ i kylskåp ett par timmar.


Montering
Lägg kanten på springformen du har använt till tårtbotten på ett fat. Lägg i ena botten. Pensla botten med vatten eller saft för att den inte ska bli torr. Jag hade ett tunt lager sylt först och sen ett ca 1 cm tjockt lager med hallonmousse. Lägg på en till botten. Pensla med vatten eller saft. På  botten hade jag på ett tunt lager med chokladglasyr som jag vispade ihop på 1 dl florsocker, 1 msk kakao och 1 msk vatten. Sen ett lager hallonmousse. På med sista tårtbotten. Jag spacklade med smörkräm och hade en omgång chokladglasyr högst upp på tårtan.

onsdag 25 april 2012

Bullar fyllda med mandelmassa





50 gram jäst
200 gram mjölkfritt margarin
5 dl risdryck
2 tsk kardemumma
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
0,5 msk fiberhusk
12-13 dl glutenfritt mjöl
(jag använde 1 dl rismjöl, 1 dl potatismjöl, 1,5 dl mandelmjöl, 9 dl lailas lailas gula)

Fyllning
125 gram mjölkfritt margarin
1 dl socker
200 gram mandelmassa (icas är utan glukossirap)

Smällt margarinet i en kastrull, tillsätt risdryck och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke eller i en köksmaskin. Häll över en del av degvätskan och blanda så att jästen löser sig. Häll i resten av degvätskan.

Blanda i kardemumma, socker, salt och fiberhusk. Blanda sist i mjölet. Jag tycker det blir godast att blanda olika sorters mjöl, men det går även bra att bara använda Lailas gula eller annan glutenfri mjölmix. Häll i mjölet, lite i taget. Degen ska vara ganska lös men inte smetig. Låt jäsa 30-40 minuter.

Under tiden degen jäser vispar du ihop smör och socker och river mandelmassan.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen lätt. Degen ska vara lätt och smidig att arbeta med, du kan tillsätta mer mjöl om det behövs. Dela degen i två delar. Kavla ut degen till en fyrkant, det ska vara ganska tunt men inte så att degen går sönder. Bred ut smörblandningen och strö över den rivna mandelmassan. Rulla ihop degen från långsidan och skär dem i bitar som är ca 1 cm breda. Lägg bullarna i bullformar på en plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Pensla bullarna med risdryck, havredryck eller en blandning av risdryck/havredryck och smällt smör. Garnera med pärlsocker.

Grädda bullarna på 225 grader i ca 10 minuter.

söndag 22 april 2012

Ljust formbröd


Det här formbrödet blev riktigt luftigt och gott och var väldigt enkelt att göra!

Receptet räcker till två stycken formbröd.

50 gram jäst
50 gram mjölkfritt margarin
8 dl risdryck
1,5 msk fiberhusk
1,5 tsk salt
0,5 dl flytande honung eller ljus sirap
ca 12 dl mjöl (jag blandade Lailas gula, mandelmjöl, rismjöl och potatismjöl)

Smällt margarinet i en kastrull. Tillsätt risdrycken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan. Rör till jästen har smällt. Häll över resten av degvätskan och blanda i fiberhusk. Låt svälla ca 5 minuter. Blanda i salt och honung. Blanda sist i mjölet, lite i taget. Degen ska vara kladdig när den är klar. Häll i degen jämnt fördelat i två smorda eller bakplåtspappersklädda brödformar. Låt jäsa ca 45 minuter. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter i 200 grader.