Sidor

söndag 2 september 2012

Tips för glutenfritt brödbak

I förra numret av icas medlemstidning Buffé hade de dels ett recept på bröd (står på jäsning just nu) och 10 tips för glutenfri brödbakning. Jag tycker tipsen var bra och lägger därför in dem här för att komma ihåg dem. Här finns fler tips från ica och även glutenfria recept.

1. Följ receptet noga. Tillsätter du för lite vätska eller för mycket mjöl blir brödet torrt och smuligt. Gör du tvärtom blir brödet platt. Investera gärna i en digital köksvåg så du kan väga såväl degvätska som mjölmängd.

2. Arbeta först in halva mjölmängden och tillsätt resten undan för undan tills konsistensen blir som angivet i receptet. använder du en annan mjölsort än vad som anges i receptet får du prova dig fram till rätt mängd.

3. Eftersom gluten saknas i degen kan den upplevas som kladdig eller svårhanterlig. Det avhjälper du med fiberhusk (malet loppfröskal) i degspadet som gör degen smidig och det färdiga brödet mer fiberrikt, saftigt och mindre benäget att smula.

4. Jäs degen övertäckt med bakduk i rumstemperatur på dragfri plats. Ställ den däremot inte ovanpå spisen/ugnen - det kan blir för varmt om värmen är på.

5. Extra gott och aromrikt blir brödet med kallt degspad (fungerar endast med färsk jäst). Jäs degen 1-2 timmar i rumstemperatur eller övertäckt i kylen 3-8 timmar.

6. Grädda brödet lite högre upp i ugnen än normalt så får det mer färg.

7. Testa om brödet är färdigt med en provsticka eller knacka på undersidan. Torr sticka eller ihålig ton signalerar färdigt bröd.

8. Låt brödet svalna utan bakduk om du önskar en knaprig yta. Linda annars in det i en bakduk och du tvärtom vill ha en mjuk skorpa.

9. Frys in bröd som inte går åt för dagen och ta fram efterhand.

10. Satsa på en bra köksmaskin. Det ger ofta bättre resultat och gör bakningen roligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar