Sidor

måndag 24 september 2012

Tårta




Det här är helt klart den bästa gluten-, ägg- och mjölkfria tårtan som jag har gjort. Tårtbotten blev väldigt bra, tyvärr reste den sig inte så mycket som jag hade hoppats på så det gick bara att skära den i två delar, men det blev bra ändå. Dessutom blir det ju himla snyggt när man använder mmf att dekorera tårtan med.

Tårtbotten:
50 gram mjölkfritt margarin
3,5 dl risdryck
0,5 msk fiberhusk
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl rismjöl
1 dl potatismjöl
0,5 dl kokosmjöl
2 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och blanda med risdryck och fiberhusk. Låt svälla 5 minuter. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Vispa ner de torra ingredienserna i vätskan, lite i taget. Häll smeten i en smörad och bröad springform (använd glutenfritt ströbröd eller mandelmjöl). Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 35 minuter. Låt kakan svalna innan du tar loss kanten och skär upp den.

Jag använde en vanlig stor springform, vill man ha en högre tårta kan man använda en mindre springform.

Fyllning:
Hallon
Risgrädde från soyatoo, som jag vispade med gelatin för att den inte skulle vara så rinnig. Blanda 1 tsk gelatinpulver med 1 msk vatten. Låt svälla en stund. Micra 30 sekunder, låt svalna lite och vispa sedan ihop det med grädden.

Tårtan är spacklad med smörkräm.
ca 100 gram mjölkfritt margarin
ca 175 gram florsocker
lite vaniljpulver


Vispa upp margarinet. Vispa vaniljpulver och sedan florsocker, lite i taget. Bred ut smörkrämet i ett jämnt lager på och runt tårtan.

Uppepå tårtan är det marshmallowsfondant (mmf).

200 gram mashmallows 
2 msk vatten
500 gram florsocker + till utbakning

Olja en glasskål, lägg i mashmallows och vatten och kör 30 sekunder i micron. Rör om och kör ytterligare 30 sekunder. Upprepa till all mashmallows har smällt. Oja en bunke och häll i ca 400 gram florsocker. Gör en grop i mitten och häll i mashmallowsblandningen. Blanda väl med slev och tillsätt de resterande 100 grammen. Tack upp degen och knåda på bakbord pudrat med florsocker. Tillsätt den färg du vill ha och ev mer florsocker. Låt stå minst över natten i kyl. Degen håller ca 3 veckor i kylskåp. Ta ut degen en stund innan du ska kavla. Kavla den på bakbord pudrat med florsocker till önskad storlek. Degen är lite hård att kavla när den är kall men den mjuknar vart efter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar