Sidor

söndag 2 september 2012

Lingon- och morotslimpaDet här receptet är från tidningen Buffé. Jag har gjort om det lite för att passa allergier och vad vi hade hemma. Originalrecept hittar du här. Brödet blev verkligen jättegott!

1 dl boveteflingor
2+4 dl kallt vatten
0,5 dl rapsolja
1,5 tsk salt
1 msk malda brödkryddor
50 gram jäst
1 msk fiberhusk
100 gram finriven morot
1 dl solrosfrön
1 msk chiafrön (kan uteslutas)
ca 12 dl glutenfri mjölblandning
1 dl lingonsylt (lingon i originalrecept)

Blanda boveteflingor och 2 dl vatten i en kastrull och låt koka ihop till en gröt. Häll över i en bunke. Tillsätt 4 dl kallt vatten, olja, salt och brödkryddor. Smula ner jästen och rör tills den har lösts upp. Rör ner fiberhusk. Låt svälla 5 minuter.

Blanda ner rivna morötter, solrosfrön, chiafrön och hälften av mjölet. Arbeta degen kraftigt i maskin 3-5 minuter. Tillsätt resten av mjölet och fotsätt arbeta degen. Den ska bli ganska lös och kladdig, den ska inte gå att knåda men den ska gå att forma. För mig gick det åt ca 12 dl mjöl, (blandade ungefär 4 dl lailas gula, 4 dl fullkorns rismjöl, 2 dl mandelmjöl, 1 dl kokosmjöl, 1 dl bovetemjöl och 1 dl jyttemjöl. Ca 1 dl av blandningen blev kvar). Blanda till sist ner lingonsylten.

Flytta över degen till en bakpappersklädd plåt. Forma degen till ett stort bröd, blöt händerna så går det lättare. Strö på lite solrosfrön och ev. chiafrön. Täck med bakduk och låt jäsa 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda brödet mitt i ugnen 35-40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar